Suurimmalla osalla kansanedustajista ei mitään käsitystä pikavippitoiminnasta

6.3 eduskunnassa käsiteltiin kahta eri pikalaina-alaa koskevaa lakialoitetta. Ensimmäisen, kansanedustaja Sampsa Katajan ajaman, lakialoitteen mukaan pikalainat pitäisi kieltää kokonaan. Vipit luonnollisesti määriteltiin lakialoitteessa tietyllä tavalla, eikä vippien kieltäminen siis rajoittaisi esimerkiksi erilaisten kauppojen tarjoamia osamaksuja.

Katajan lakialoitteessa pikalaina on määritelty seuraavanlaisesti: Pikaluotto on ilman vakuuksia myönnettävä, alle kuuden kuukauden maksuajalla oleva lainatuote, joka on suuruudeltaan enintään tuhat euroa. Pikalaina myönnetään etävälineen, kuten internetin tai tekstiviestin avulla, ilman lainanhakijan ja lainantarjoajan henkilökohtaista tapaamista.

Pikalainoja koskevan käsittelyn aloitti puheenvuorollaan juurikin kansanedustaja Sampsa Kataja. Heti ensimmäisenä Kataja sanoi peräänkuuluttavansa kansanedustajien omatuntoa tätä asiaa käsitellessään. Kataja esitti jo monia häneltä aiemminkin kuultuja argumentteja, kuten että ”pikalainat olisi helpompi kieltää kokonaan, kuin tehdä alalle rajoituksia, joita pikalainapalvelut voivat rikkoa jopa tietoisesti”.

Eräs lausahdus Katajan puheesta oli varsinkin mielenkiintoinen. Kataja nimittäin kertoi, että joillakin kuluttajilla on ollut pikalainaa kuluineen pahimmillaan jopa yli sadan tuhannen euron edestä. Pakkoa sanoa, että on vaikea uskoa kenenkään saaneen niin paljon pikavippejä eri palveluista, että niistä tulisi yli sata tuhatta euroa.

Seuraavana Katajan jälkeen puhui Lenita Toivakka, joka esitteli oman lakialoitteensa. Toivakan lakialoite on ikäänkuin b-suunnitelma, jos Katajan ajama vippikielto ei tulisikaan toteen. Toivakan ajaman lakialoitteen tavoitteena olisi saada pikavippialalle huomattavasti aiempaa tiukempia rajoituksia, joista osa kuulosti kyllä ihan järkeviltä.

Toivakan lakialoite rajoittaisi mm. pikavipeistä aiheutuvat enimmäiskulut 20 euroon velallista kohden. Tähän sisältyisi kaikki lainan hakemisesta ja käsittelystä aiheutuvat kulut. Lisäksi Toivakka esitti, että pikalainojen perinnästä aiheutuvat enimmäiskulut asetettaisiin 40 euroon velallista kohden. Perintäkulujen rajoittaminen kuulostaa ainakin hyvältä ajatukselta.

Toivakka esitti kuitenkin myös paljon hyvin samantapaisia argumentteja kuin Katajakin, ja Toivakka kertoi moneen kertaan mm. miten paljon velkaneuvontojen jonot ovat kasvaneet pikalainojen johdosta. Monet seuraavista puhujista esittivätkin lähes täysin samat asiat, kuin Kataja ja toivakka, ja välillä vaikuttikin ettei osa kansanedustajista ollut itse henkilökohtaisesti tutustunut lainkaan pikavippitoimintaan.

Kävi miten kävi, mahdollisessa täyskiellossa tai rajoituksissa tulee joka tapauksessa menemään hyvin luultavasti ainakin syksyyn asti, joten voit ainakin toistaiseksi hakea ihan huoletta heti lainaa ilman vakuuksia tai takaajia.