Pikavippejä tarvitaan

Kansanedustaja Sampsa Kataja ajaa lakialoitetta, joka toteutuessaan kieltäisi pikalainatoiminnan Suomessa kokonaan. Perusteena kiellolle Kataja on sanonut mm. ettei pikalainoille ole tarvetta. Kaikki aiheesta tehdyt kyselyt ja muut faktat osoittavat kuitenkin selvästi, että ihmiset tarvitsevat pientä lainaa ilman vakuuksia, ja ainoa markkinoilla tarjolla oleva vaihtoehto on pikavippi.

Pelkästään jo siitä, että pikalainaa haetaan yli miljoona kappaletta vuodessa, kertoo, että lainaa netistä haetaan ihan oikeaan tarpeeseen. Tuskin kuitenkaan kaikkia yli miljoonaa lainaa on haettu ”ei niin välttämättömiin” menoihin? Ei ole. Monet kyselyt ja tilastotiedot osoittavat, että pienlaina käytetään normaalisti täysin arkisten kulujen, kuten ruokaostosten hoitamiseen, silloin kun muut rahat ovat loppu.

Kataja on todennut, että pikavipeille on olemassa parempiakin vaihtoehtoja, mutta hän ei kuitenkaan osannut kertoa, että mitä nämä vaihtoehdot ovat. Pankeista ei ainakaan ole saatavilla pientä lainaa, ja vaikka olisikin, menee pankkien tarjoamien kulutusluottojen tilille saamisessa useita viikkoja. Tällainen kulutusluotto ei siis ole kovin hyvin sopiva vaihtoehto, jos rahat ovat loppu ja jääkaappi on tyhjä.

On täysin selvä asia, että pikavippejä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa, niin kauan kuin niille keksitään jokin oikeasti korvaava vaihtoehto. Ei tosin ole välttämätöntä edes korvata pikalainoja millään muulla vaihtoehdolla, sillä pikavipit ovat edullisia ja nopeasti saatavia pieniä lainoja, eli juuri sellaisia lainoja, joita kuluttajat tarvitsevat.