Pikavipillä helpotusta äkillisiin rahahuoliin

Loppuivatko ruokarahat kesken kuukauden, vai pitäisikö auto saada tankattua? Pikavipit tarjoavat helpotusta tällaisiin välttämättömiin hankintoihin, joista et selviä ottamatta lainaa ilman vakuuksia. Pikavippejä käytetään vuosi vuodelta enemmän ja enemmän, kun kuluttajat ovat huomanneet miten helppo ja edullinen tapa pikavipit ovat katkaista niskat erilaisilta pieniltä tai keskisuurilta rahahuolilta.

Pikavippejä on tarjolla jo yli sadassa lainapalvelussa, ja erisuuruisia lainasummia löytyy aina kymmenestä eurosta lähtien jopa useisiin tuhansiin euroihin saakka. Myös maksuaikavaihtoehtojen kirjo on varsin laaja, ja pikavippiä onkin mahdollista hakea vaikka vain yhden päivänä takaisinmaksuajalla, tai vaihtoehtoisesti jopa puolen vuoden maksuajalla. Näin voit maksaa lainasi juuri niin nopeasti kuin haluat takaisin, oman maksukykysi mukaan.

Koska pikavippejä tarjoavia palveluita on jo hyvin paljon, voi myös hintaheitot olla välillä jopa huomattavan suuria. Tästä syystä netistä löytyy myös paljon pikavippipalveluiden välisten hintatasojen vertailuun keskittyneitä sivustoja, joilla kannattaa ehdottomasti vertailla ennen tietyn lainapalvelun valitsemista, sillä saatat saada haluamasi lainasumman jostakin toisesta palvelusta huomattavasti edullisemmin, kuin palvelusta josta olit sen ensin ajatellut hakea.

Pikavippien aiheuttamista maksuongelmista on uutisoitu paljon, vaikka todellisuudessa pikavipit aiheuttavat kuluttajille huomattavasti perinteisiä kulutusluottoja vähemmän maksuhäiriömerkintöjä. 95 prosenttia kaikista sadoista tuhansista pikavippien käyttäjistä maksaa lainansa ajallaan takaisin, eikä maksuongelmiin joudu kuin murto-osa lainaa netistä hakevista kuluttajista. Yleensä vippien kanssa ylivelkaantuvilla henkilöillä on jo ennestään paljon muitakin avoimia lainoja, ja vippejä haetaan lisäksi ilman minkäänlaista aikomusta maksaa lainoja takaisin.

On täysin turhaa syyttää lainantarjoajaa kuluttajan omasta vastuuttomuudesta, jos lainaa ilman vakuuksia haetaan ilman pienintäkään harkintaa tai oman maksukyvyn arvioimista. Otettu pikavippi on tietysti aivan samanlainen velka, kuin esimerkiksi pankista haettu kulutusluotto, ja täten se tulee myös maksaa samalla tavalla takaisin. Eihän kukaan syytä pankkiakaan, jos joku ei maksa ottamaansa kulutusluottoa tai luottokorttivelkaa takaisin, vaan silloin vian ajatellaan olevan velkaa vastuuttomasti ottaneessa henkilössä. Miksi siis pikavippipalvelun kohdalla tilanne olisi yhtään toinen?

Pikavippipalvelut eivät tahallaan myönnä lainojaan henkilöille, joiden maksukyky ei riitä lainan takaisinmaksun suorittamiseen. Ongelma onkin siinä, ettei vippipalveluilla ole käytännössä mitään keinoja asiakkaidensa maksukyvyn selvittämiseen, sillä pikalainapalvelut voivat tarkistaa asiakkaistansa vain luotto- ja henkilötiedot. Vaikka luottotiedot olisivatkin kunnossa, ei se tarkoita sitä, että asiakkaan maksukyky on riittävä lainanlyhennysten suorittamiseen.

Suomen Pienlainayhdistys on toivonut, että Suomessa voitaisiin ottaa käyttöön positiivinen luottorekisteri, jonka avulla päällekkäisten lainojen myöntämistä voitaisiin ehkäistä, kun luotontarjoajat kuten pankit ja pikavippipalvelut näkisivät ennen lainan myöntämistä lainaa hakevalla asiakkaalla jo avoinna olevat lainat.