Pikalaina on edullisempi laina kuin todellinen vuosikorko antaa ymmärtää

Monet ajattelevat pikalainojen olevan törkeän kalliita lainoja, joita kenenkään ei tulisi ottaa. Ihmiset ajattelevat, että vippipalvelut vain hyväksikäyttävät hädänalaisia ihmisiä antamalla helposti lainaa ilman vakuuksia silloin, kun tarve on suurin. Tämä on tosin osittain jopa totta – pikalainapalveluilta tosiaan saa helposti lainaa netistä, eikä lainanhakuun ole sisälletetty lainkaan ylimääräistä byrokratiaa.

Muut asiat näissä argumenteissa eivät sitten taas olekaan totta. Ensinnäkään, pikavipit eivät ole kalliita lainoja, vaan tavanomainen vippi on jopa selkeästi pankkilainaa edullisempi vaihtoehto. Pankkien tarjoamat kulutusluotot kerryttävät erilaisia kuluja ja korkoja noin 80 senttiä jokaista lainattua euroa kohden, kun tavanomainen pikavippi kerryttää kuluja vain noin 25 senttiä jokaista lainattua euroa kohden.

Ihmiset ajattelevat vippien olevan niin kalliita, koska mediassa on jo pitkään paasattu pikavippien törkeistä, jopa useiden satojen prosenttien vuosikoroista. Pikavippien todellisen vuosikoron laskentakaava on kuitenkin täysin pielessä, mutta sitä media ei edes halua ihmisten ymmärtävän. Todellisuudessa kukaan ei kuitenkaan voi ajatella lainan olevan edullinen tai kallis sellaisen vuosikoron perusteella, josta ei tiedä miten se on laskettu.