Kulutusluotto

Kulutusluotto tarkoittaa normaalisti puhekielessä noin 500 – 25,000 euron suuruista lainaa, joka voi olla joko vakuudellinen tai vakuudeton. Todellisuudessa sana käyttöluotto tai kulutusluotto tarkoittaa kuitenkin kaikkia kulutukseen otettavia lainoja, kuten esimerkiksi pikalainoja tai jopa autolainoja. Puhekielessä kuitenkaan esimerkiksi vippejä ei yleensä mielletä kulutusluotoiksi.
Tosin kulutusluototkin ovat nykyään yhdenlaisia pikavippejä, sillä nykytekniikan ansiosta sinun on mahdollista saada jopa kulutusluotto heti tilillesi. Pikavippi kuitenkin tarkoittaa yleensä noin 50-1000 euron suuruista luottoa, jolle annetaan maksuaikaa yleensä vain muutamia kuukausia. On siis ihan sama, miten nopeasti kulutusluotto tulee tilille, ei sitä kuitenkaan yleensä ajatella pikavipiksi.

Internetissä toimii nykyään paljon erilaisia käyttöluottoa tarjoavia palveluita, joista saa lainaa ilman vakuuksia, tai vakuudellisia lainoja aina muutamista sadoista euroista jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Pikalaina on pienenä lainana maksettava yleensä takaisin nopeammin kuin useissa maksuerissä maksettava kulutusluotto. Myös vippi voidaan maksaa takaisin useammassa erässä, mutta yleensä tällöin on kyse suuremmasta lainasummasta. Useat maksuerät lisäävät kuluja ja sitä myötä myös lainan kustannuksia, joten edullinen vippi maksetaan takaisin yhdessä erässä ja lyhyellä maksuajalla.

Useampaan maksuerään jaettu kulutusluotto lyhennetään yleensä kuukausittain maksettavissa samansuuruisissa maksuerissä. Esimerkiksi 500 euron kulutusluotto voidaan maksaa takaisin puolessa vuodessa, jolloin maksettavaksi tulee yhteensä kuusi samansuuruista maksuerää.

Kulutusluotto sopii ratkaisuksi suurempaan rahantarpeeseen , kun taas pikavippi on usein pienten menojen rahoittaja. Suuri, esimerkiksi tuhannen euron kulutusluotto voi olla lomatkan tai tärkeän kodin hankinnan rahoittaja, jonka voi maksaa takaisin kätevästi useissa pienissä maksuerissä. Jos rahantarve on äkillinen ja on tarvetta saada lainaa heti, on syytä varmistaa kulutusluottoja tarjoavan palvelun ehdoista, että lainapäätöksen saa välittömästi ja luotto maksetaan nopeasti tilille.

Kulutusluotto on suuri lainasumma, joten kulutusluotto kannattaa ottaa harkiten ja varmistaa, että oma maksukyky riittää lainan takaisinmaksuun. Myös kulutusluottoja tarjoavat palvelut varmistavat lainanhakijan maksukyvyn ainakin luottotietojen osalta.

Luottotiedot tarkistetaan automaattisesti myös silloin, kun haetaan lainaa netistä ja lainapäätöksen saa nopeasti. Joskus suuremman kulutusluoton voi saada vain sellaiset hakijat, joilla on tietyt vähimmäisnettotulot kuukausittain. Tällöin ei välttämättä saa lainaa heti, vaan lainanhakuprosessi voi olla pidempi ja lainarahojen saapumista tilille voi joutua odottamaan useita päiviä.