Korkorajoitus tarkoittaisi pikavippien kieltämistä kokonaan

Pikavipeille suunniteltu korkorajoitus tarkoittaisi pikavippien täyttä kieltämistä kokonaan. Mikäli voimaan tulisi korkorajoitus, se meinaisi pienten vippien katoamisen kokonaan markkinoilta. Lainaaminen voisi jatkua edelleen kulutusluottojen muodossa, mutta kulutusluotot ovat pääsääntöisesti yli 1000 euron suuruisia. Kulujen rajoittaminen siis käytännössä koskisi vain alle 1000 euron luottoja. Tämä siis pyyhkäisisi valtaosan pikavippiyrityksistä pois ja jäljelle jäisi vain suurempia lainasummia tarjoavat isommat yritykset.

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän jonka tarkoituksena on ollut tarkastella pikavippejä. Työryhmän selvityksen mukaan pienlainojen vuosikorkoja tulisi pienentää erittäin reilusti. Todellinen vuosikorko on kuitenkin pikavippeihin käytettynä vain teoreettinen. Todellista vuosikorkoa käytettään yleisesti suurempien lainojen mittaamiseen, kuten esimerkiksi asuntolainoihin, ja siksi se soveltuu huonosti pienten lainasummien mittaamiseen. Tilastokeskus kuitenkin on tehnyt selvityksen, josta käy ilmi, että pienten lainasummien korot ovat yleisesti noin 23 prosentin luokkaa lainapääomasta. Kuitenkin kun aletaan laskemaan esimerkiksi 100 eurolle todellista vuosikorkoa, tulee laskentakaavalla pikkulainalle korkoa jopa 900 prosenttia. Todellisen vuosikoron laskentakaava vääristää pienten lainojen korkoja, sillä pikavipit yleensä maksetaan pois lyhyessä ajassa, parista viikosta kuukauteen.

Suomessa pienlainoja edustaa yhdistys nimeltä Suomen pienlainayhdistys Ry. Yhdistyksen mukaan korkokatto on perusteeton ja sen asettaminen tekisi pikavippitoiminnasta kannattamatonta liiketoimintaa. Suomen pienlainayhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kuusisto antoi YleX:lle haastattelun jossa kertoi korkokaton aiheuttavista tulevista ongelmista. Kuusisto painotti, että jos yrityksen liiketulojen katteesta vähennetään yhtäkkiä 94 prosenttia, on aivan järjetöntä pyörittää yritystä. Kukaan ei voisi enää tarjota pienlainoja, jos tähän mennään.

Kuusisto kirjoittaa aiheesta myös omassa Kauppalehden blogissaan. Jos jatkossa tarjottaisiin ainoastaan suurempia yli 1000 euron kulutusluottoja, vauhdittaisi se velkaantumista, kun ihmiset joutuisivat äkilliseen menoonsa ottamaankin paljon enemmän lainaa, kuin tarvitsevat. Ongelmaksi tässä siis muodostuisi vielä pahemmin lainan takaisinmaksu. Kuusisto painottaa, että tällä hetkellä kaikista velkaantumisongelmista pienlainojen osuus on alle prosentti.

Suomen pienlainayhdistys on jättänyt eduskunnalle eriävän mielipiteen oikeusministeriön työryhmän ehdotuksesta. Pienlainayhdistys ehdottaa pikavipeille käytettäväksi ennemmin kulukattoa, joka toimisi pienten ja lyhytaikaisten lainojen kanssa huomattavasti paremmin. Suomen pienlainayhdistyksen jättämään ehdotukseen eduskunnalle, lisättiin myös ehdotus, että jos pikalainojen alaikäraja nostettaisiin kaikissa lainasummissa 20 ikävuoteen.