Kaikki eivät saakaan sosiaalista luottoa?

Sosiaalisia luottoja ollaan ehdotettuna vaihtoehtona pikalainoille, nyt kun vipit ollaan mahdollisesti jopa kieltämässä kokonaan. Sosiaalisesta luototuksesta puhuttiin monesti myös viime viikolla pidetyssä eduskunnan täysistunnossa, jossa käsiteltiin Sampsa Katajan ajamaa lakialoiteta vippien kieltämisestä, sekä Lenita Toivakan ajamaa lakialoitetta rajoituksista vippialalle.

Kansanedustajien mielestä sosiaalinen luototus voisi korvata pikalainat kokonaan. Sosiaalisissa luotoissa on kuitenkin muutama ongelma. Ensinnäkin sosiaalista luototusta on tarjolla vain 26 kunnassa, eli se kattaa vain noin kolmannen Suomen väestöstä. Lähellekään kaikilla ei siis ylipäätään ole mahdollista hakea sosiaalista luottoa, vaikka tarvetta olisikin.

Toiseksi sosiaalisten luottojen hakeminen on erittäin hidasta ja byrokraattista. Pikavippipalvelut tarjoavat heti lainaa netistä, mutta sosiaalisen luoton saamisessa voi mennä jopa useita viikkoja. Pikavippi voi auttaa heti, kun rahaa tarvitaan nopeasti, mutta sosiaalinen luotto taas ei. Pankeistakaan ei ole saatavilla nopeita lainoja.

Sosiaalisia luottoja ei myöskään myönnetä lähellekään kaikille sitä hakevista henkilöistä. Esimerkiksi Lahdessa sosiaalisia luottoja myönnettiin viime vuonna noin 40 henkilölle, vaikka alkukartoituksen perusteella niitä oli varattu myönnettäväksi useille sadoille henkilöille. Luottoa myönnetään aina muutamista sadoista muutamiin tuhansiin euroihin, pääasiassa pikavippien maksamiseen.

Pääkaupunkiseudulla noin 60 prosenttia sosiaalisista luotoista menee opiskelijoille, jotka ovat menettäneet luottotietonsa. Sosiaalisen luototuksen tarkoituksena on ehkäistä taloudellista syrjiintymistä, ja vähentää ylivelkaantumista, joten tarkoitus sosiaalisilla luotoilla on erittäin hyvä. Käytännössä homma ei vain toimi kovinkaan hyvin.

Vaikka sosiaalisia luottoja myönnetäänkin yleensä muiden velkojen maksuun, voi sitä hakea myös esimerkiksi kodin perustamiskuluihin ensiasuntoa hankkiessa. Vaikka lainoja ei kaikille myönnetäkään, voihan sitä silti yrittää hakea. Sosiaalisia luottojakaan ei luonnollisesti myönnetä sellaisille henkilöille, joilla ei ole varaa maksaa lainaansa takaisin.

Vaikka sosiaaliset luotot ovatkin erittäin edullisia, ei niistä silti ole pikavipeille korvaajaksi mitenkään. Sen lisäksi, että lainojen hakeminen on hidasta ja byrokraattista, ei ole ylipäätään yhtään varmaa, saako lainaa lopulta lainkaan. Pikalainaa hakiessa asiakas saa aina tietää välittömästi, että myönnetäänkö pikalaina vai ei.

Toki sosiaalinen luotto on suurempien menojen hoitamiseen parempi vaihtoehto, kuin pikavippi, mutta suurempiin menoihin on mahdollista saada myös kulutusluotto heti. En väitä, etteikö sosiaalisesta luototuksesta voisi jossain vaiheessa tulla jopa erittäin toimiva lainamuoto, mutta tällä hetkellä se ei sitä ole. Käytännössä pientä lainaa nopeasti tarvitsevat ihmiset jäävät täysin tyhjän päälle, mikäli pikavipit kielletään.